Komeet Hale-Bopp, 7 april 1997

Waargenomen in Eindhoven-Noord

In de kranten werd de komst van een nieuwe komeet aan het firmament aangekondigd als veelbelovend. Deze zou enkele weken lang goed te zien zijn aan de avondhemel en waarschijnlijk zelfs een staart hebben. Hoewel ik tot mijn twintigste een enthousiast amateurastronoom was geweest had ik nog nooit een fatsoenlijke komeet gezien. Het wazige vlekje dat Kohoutek heette mocht eigenlijk geen naam hebben, wat mij betrof. Verder was de komeet van Halley, waar men al decennia naar uit had gekeken omdat die elke 76 jaar voor een spectaculair schouwspel had gezorgd, was in 1986 een zodanige afknapper gebleken dat ik niet eens was gaan kijken.

Met niet bijzonder hoog gespannen verwachtingen fietste ik dus met kijker en camera naar een donker weggetje (Aanschot) in Blixembosch, Eindhoven-Noord. Het bleek deze keer raak. De komeet van Hale-Bopp bleek een fraaie verschijning. Een heldere vlek en zelfs een duidelijk waarneembare staart, zij het niet hemelomspannend.

Bijgaande foto's zijn gemaakt met gewone éénogige spiegelreflexcamera's, de Olympus OM-2N en de Minolta Dynax 700SI, op een driepootstatief. De gebruikte film was in beide gevallen Ektachrome 100 Elite II diafilm. Omdat de camera niet meedraaide met de hemel mocht niet al te lang belicht worden, anders zouden de sterren streepjes worden en de komeet een wazige veeg. Klik op de miniaturen om de scans te zien.

Komeet Hale-Bopp vertikaal Komeet Hale-Bopp horizontaal Komeet Hale-Bopp tele 100 mm
Olympus OM-2N
Zuiko f/1,8 50 mm
t=1 min, f/2,8
Tijd 23:20 uur
Minolta Dynax 700SI
Minolta Dynax f/1,7 50 mm
t=30 sec, f/1,7
Tijd 23:50 uur
Olympus OM-2N
Zuiko f/2,8 100 mm
t=30 sec, f/2,8
Tijd 23:25 uur

Laatste wijziging 14 april 2007
Terug naar Astronomie hobbypagina of Joop's home page