Venusovergang vóór de zon, 8 juni 2004

De planeet Venus trekt op 8 juni 2004 vóór de zon langs. Met een telescoop of een camera met telelens, mits voorzien van een zonnefilter, is dit verschijnsel waar te nemen. De planeet tekent zich dan als een donker stipje tegen de heldere zonneschijf af.

Vanuit mijn woonplaats Woerden, in de achtertuin, heb ik een viertal foto's gemaakt met de digitale camera Fujifilm S602 Zoom. Deze camera heeft een optisch zoombereik overeenkomend met kleinbeeld 35-210 mm. Vóór de lens had ik een kokertje gemonteerd met een filter, gemaakt uit een eclipsbrilletje (filtertype ND-5, houdt 99,999% van het zonlicht tegen).

De autofocus werkte niet op de zon, en scherpstellen met de hand was erg lastig met zo'n klein digitaal zoekerbeeld. Dat is ook te merken aan de kwaliteit van de opnamen. Toch is het resultaat in de vorm van een animatie misschien wel aardig. De animatie is opgebouwd uit vier momentopnamen, genomen op de tijden 9:44, 12:01, 12:49 en 12:58 uur. De laatste opname was net vóór de overgang eindigde.

De opnamen zijn zo nauwkeurig mogelijk over elkaar heengelegd, door te meten in pixels. Merk op dat door de steeds horizontale positie van de camera en het grote tijdsverloop het zonsbeeld tussen met name de eerste en tweede opname gedraaid is. Hiervoor is niet gecorrigeerd. Daarom lijkt de verplaatsing van Venus minder groot dan hij in werkelijkheid is.

Klik op onderstaande miniatuur om de gif-animatie te zien.

Gif-animatie 110 kB


Laatste wijziging 14 april 2007
Terug naar Astronomie hobbypagina of Joop's home page