Ringvormige zonsverduistering 31 mei 2003

Op 31 mei 2003 besloot ik maar eens extra vroeg op te staan. Er stond namelijk een gedeeltelijke zonsverduistering op het programma. Dat kon ik zelfs als gewezen amateurastronoom niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dus wreef ik de slaap uit mijn ogen, hees me in mijn kleren en klom het platte dak van mijn woning op. Vandaar hebben we namelijk een vrij uitzicht op de oostelijke horizon, waar de zon op zou komen.

De verduistering zou nergens ter wereld totaal zijn: de maan was in deze positie gewoon te ver weg (dat varieert namelijk wel, de baan is ellipsvormig) en dus te klein om de zonnecirkel volledig te bedekken. De verduistering was op zijn best ringvormig: een ring van zonlicht zou overblijven om de donkere maan heen. Maar zelfs dat verschijnsel was naar verwachting net niet waar te nemen in Nederland, maar alleen ten oosten van ons land.

In Nederland zou de zon, bij perfecte weersomstandigheden als een naar onder gekeerde sikkel opkomen, dus een U-vorm. Idealiter zouden de zon dus opkomen als twee punten, aldus de Sterrengids 2003. Tot zover de theorie.

In werkelijkheid waren de omstandigheden niet ideaal. Het was weliswaar onbewolkt, maar de oostelijke horizon was tamelijk nevelig in Woerden. Pas enige tijd na zonsopkomst werd de zon zichtbaar. Op dat moment was de maan al enigszins naar links weggetrokken, zodat er een naar rechts gerichte sikkel te zien was. Toch was het wel spectaculair de zon zo verminkt op te zien komen.

Omdat ik nog geen ervaring had met het fotograferen van dergelijke hemelverschijnselen met de enkele maanden eerder nieuw gekochte digitale camera, de Fujifilm S602 Zoom, schoot ik lukraak een hele serie opnamen met uiteenlopende belichtingstijden en zoomstanden. Later bewerkte ik de opnamen met eenvoudige fotobewerkingsprogramma's, met mager resultaat.

In 2004 deed ik dat nog eens dunnetjes over, maar pas in januari 2005 lukte het met meer professionele software om de foto's enigszins toonbaar te maken en onderling vergelijkbaar. Toen bleek het zelfs mogelijk om een corresponderende uitsnede uit een achttal foto's te maken, genomen in telezoomstand 210 mm, die over elkaar te leggen en te verwerken tot een aardige animatie. Die kunt u te zien krijgen door te klikken op de miniatuurfoto hieronder. Achteraf bleek de fotosessie in 2003 alsnog de moeite waard!

Klik voor animatie (1,5 MB!)

De tijden van de acht samenstellende foto's zijn: 4:37 - 4:42 - 4:43 - 4:45 - 4:46 - 4:49 - 4:50 - 4:53.

N.B. De animatie is een gif-bestand van 1,5 MB!


Laatste wijziging 14 april 2007
Terug naar Astronomie hobbypagina of Joop's home page